Benodigdheden 1 jonge eend (ca 2 kg, keukenklaar),
3-4 el olie, zout en vers gemalen peper,
½ l sinaasappelsap,
2-3 el sinaasappellikeur,
1 el honing,
100 g boter,
2 onbehandelde sinaasappelen,
basilicumbladeren voor de decoratie.
Bereidingswijze
De eend met zout en peper inwrijven en bij circa 200 graden ongeveer
1 uur
braden. Na 30 minuten sinaasappelsap, sinaasappellikeur en honing
bij de eend
doen. De eind elke 10 minuten met de vloeistof begieten zodat het
aroma in het
vlees indringt en de huid lekker knapperig wordt. Na afloop van
de gaartijd de
eend uit de pan nemen en warm wegzetten. De saus om de helft inkoken
tot het
een soort siroop wordt. De boter bij de saus doen en met een garde
verroeren.
Met zout en peper op smaak brengen. Dunne schilletjes van een onbehandeld
sinaasappel in de saus doen. De eend met een deel van de saus en
met basilicum
en sinaasappelplakjes gedecoreerd serveren. De overige saus apart
serveren.
Lekker met wortels en champignons, zilveruitjes en gegratineerde
aardappelen.